Neler yeni

Volvo S60 Fren Diski ve Balata Değişimi

Ceyhun

Acemi Üye
Yönetici
5 Nis 2020
32
İstanbul
Ceyhun KÜTÜKCÜ
Volvo S60
Merhaba,

Volvo S60 aracımda bulunan fren disklerin çarpılması (sıcak diske, soğuk su temasından sonra disklerde yamulma) sonucunda diskleri tornalamaya karar verdim. Yaptığım araştırmalar sonucunda disk kalınlığı 28mm ile 26mm arasında olması gerekiyor. Araçtaki disk kalınlığını ölçtüğümde ise 26,9mm olarak ölçtüğümde disk tornalama payını da düşünürsek kritik seviyeye geleceğinden (26mm altında düştüğünde ise disk değişimi gerekiyor) riske girmek istemeyerek disk değişiminekarar verdim. Tabi ki disk değişiminden sonra balataların da değişmesi gerektiğinden ön fren tertibatını komple yenilemek için işlere başladım.

İlk olarak disk ve balata siparişi verdim. Disklerde delikli almak gibi bir amacım yoktu ancak soğutmaya faydası olacağından bu modelde karar kıldım.
Diskler: Zimmermann sport (Yaklaşık 900TL)
Balata: TRW (Yaklaşık 250TL)

Not: İşlemlere başlamadan önce eğer değişim ile ilgili el yatkınlığı ya da bilginiz yoksa bir ustaya danışmanız en iyisi olacaktır. Aksi halde geri dönüşü olmayan sonuçlar ortaya çıkabilir.

1) İlk önce güvenli bir alanda aracı kaldırıp lastiği söktüm.

1.JPG


2) Sonradan uğraşmamak ve rahat çıkartmak için pistonu tornavida yardımıyla geriye yavaş yavaş itiyoruz. Bu işlemle parçalar yerinden daha rahat çıkacak ve takarken de kolayca yerine takabileceğiz. Burada dikkat emeniz gereken yer, piston körüğüne ya da pistona zarar vermemek gerekiyor. Balatadan destek alarak itebilirseiz sorun olmayacaktır.

2.JPG


3) Sökme işlemine devam etmek için metal klipsi yerinden çıkartıyoruz.

2.jpg


4) Kaliperin sökülmesi için 2 tane vidalı pimi sökmemiz gerekiyor. Pimlerin kafasını koruyan plastik kapakları skötükten sonra 7 numara alyan (allen) anahtar ile sökebilirsiniz. Dikkat edin, kauçuk korumayı sökmeden sadece vidaları sökeceğiz.

4.JPG


5) Pimler yerinden çıktıktan sonra kaliperi dikaktlice amortisör yayına ya da sabitleyebileceğiniz bir yere tutturmanız gerekiyor. Fren hortumu bağlı olduğundan hortumun bkülmemesi ya da ters bir pozisyonda kalmaması önemli. Bu sırada disk'i tutan Torx vidasını da sökebilirsiniz.

5.JPG


6) Bu aşama bizi en çok zorlayacak aşama diyebilirim, çünkü en sıkı vidalar bunlardır. Takma sırasında da bir o kadar kuvvet gerekeceğinden sizi uğraştırabilir. Bu işlemi yaparken elinizde bir tok anaktarı varsa işinizi kolaylaştırabilir.

6.JPG


7) Diskin ve fren tertibatının tüm bağlantıları söküldükten sonra disk'in görüntüsü.

7.JPG


8) Diski biraz çekiç darbesi yardımıyla söküyoruz. O sırada bir miktar toz ve duman çıkacaktır. Disk çıktın sonra gördüğünüz gibi paslı yerler bulunuyor. Bunları tel fırça yardımıyla temizlemekte fayda var.

8.JPG


9) Tel fırça ile temizledikten sonra görüntü biraz daha güzelleşti.

9.JPG


10) Yeni aldığımız diskin montajını yapıp Torx vidası ile yerine tutturuyoruz.

10.JPG


11) Piston tarafı ile dışta kalan balatalar birbirinden farklıdır. Önceden piston kısmının içine balatayı yerleştiriyoruz. Balataların üzerinde bulunan tırnaklar piston kısmının içine tam oturacaktır.

balata.jpg


12) Söktüğümüz parçaların temizliyoruz.

11.JPG

Pimleri takarken gres yağı ile yaplamayı unutmayın.

12.JPG


13) Tüm parçaları aynı sıra ile yerine takıyoruz.

13.JPG


14.JPG


Bu şekilde işlemlerimiz tamamlanmış oldu. Aynı işlemleri diğer disk için de yapıp işlemleri tamamaladım.

Değişimden sonra yaklaşık ilk 25km bir miktar ses oldu. Bunun sebebi disk'in üzerindeki kablamanın olması. Bir süre sonra bu kaplama soyularak diske temasa başladı ve ses kayboldu.

Disk değişiminden önce olanlar:
1) Frene bastığımda direksiyonda titreme vardı.
2) 100km hızlarda frene dokunmasam ve araç boşta olsa bile direksiyon titriyordu.
3) Balatalar bitmemiş olsa bile dengesiz bir aşınma vardı.

Disk değişiminden sonra;
1) Frene basıldığında titreme kayboldu.
2) 100km ve üzeri hızlarda bile titreme kayboldu.
3) Fren hissi yumuşaklaştı, durma mesafesinde kısalma oldu.

Umarım faydalı bir yazı olmuştur.
İyi paylaşımlar.
 
Son düzenleme:
Üst